Mis dit webinar niet: "Hoe maak je radio adverteren meetbaar?" -> Woensdag 20 december 10.00 uur Aanmelden

Radioreclame voor je bedrijf? Volg onze keuzehulp:

Met reclame op de radio krijg je meer klanten op je website. Toch vertellen zenders je liever niet alles, waardoor je al snel in een valkuil stapt. Daarom hebben wij onze transparante keuzehulp gebouwd:

  • Krijg een indicatie van wat radio reclame kost
  • Vind de zenders die het beste bij je passen
  • Ontvang ons gratis advies op maat


Transparant: ook zenders die wij NIET aanbieden zijn opgenomen in de keuzehulp.

Adverteren op de radio iets voor jou?
Logo Switch Network

Over Switch Network

Switch Network is een radioreclame netwerk van ruim 25 radiozenders en heeft de laagste tarieven van Nederland. Wij geloven dat je alles kunt laten groeien. Dus ook jouw bedrijf!. We bieden primair ons eigen netwerk aan, maar adviseren ook transparant over andere zenders. Gebruik onze 11 jaar ervaring om zelf een succesvolle radiocampagne op te zetten. Je mag ons netwerk gratis proberen, we bieden maandelijks opzegbare radioreclame aan en onze pakketten zijn inclusief het maken van een commercial..

Radioreclame in 3 eenvoudige stappen

In dit artikel gaan we je meer uitleggen over:

  1. Hoe lang duurt reclame op de radio?
  2. Waarom kiezen voor radioreclame in 2023?
  3. Wat is een GRP?

Stap 1: bepaal je boodschap

Denk eerst na over wat je exact wil vertellen in je commercial en doe dit zo kernachtig mogelijk te doen. Probeer aan storytelling te doen. Je kunt beter interesse wekken in een commercial met een call-to-action naar de website, dan dat je al je producten en voordelen gaat opsommen in een commercial. Bedenk je goed: luisteraars van radioreclame doen dit passief en zitten niet met het noteblok in de hand klaar.

Stap 2: kies je doelgroep

Wie is de beste koper van jouw producten of diensten? Probeer die personen te bereiken via de juiste radiozenders. Soms is het goedkoper om simpelweg iedereen, ook niet relevante personen, mee te nemen in het bereik. Uitsluiten kost vaak veel extra geld per bereikt persoon.

Stap 3: radiocommercial maken

Een radiocommercial maken is slim om door een professional te laten doen. Als je nog geen reclame hebt, bekijk dan eens onze startpakketten want daar is het maken van een commercial in de prijs inbegrepen. Ook bij maandelijks opzegbare abonnementen!

Stap 4: zenders vinden om reclame op te maken

Vind de radiozenders die qua profiel en tarief het beste bij je passen. Maar vind je het belangrijker dat er mensen luisteren en dat het tarief wat lager is, maar maakt het je niet zoveel uit dat de zenders minder bekend zijn? Slim! Dan zou je eens naar Switch Network moeten kijken.

4 stappen

Hoe lang duurt reclame op de radio?

Een radioreclame is opgesplitst in groepjes van 5 seconden, met een minimum van 5 seconden. Wil je langer dan 5 seconden adverteren op de radio? Dan kom je dus op een 10 seconden commercial uit. De reclame kosten zijn, anders dan bij TV adverteren, naar rato van de spotlengte. Een 10 seconden commercial kost dus twee keer zoveel als een 5 seconden commercial. Een radioreclame is standaard 20 seconden lang. Er zijn initiatieven waarbij je wel een willekeurige spotlengte kunt hanteren, zoals Switch Network. Daar kun je bijvoorbeeld dus wel een radio reclame maken die 22 seconden duurt.

Waarom kiezen voor radioreclame in 2023?

De techniek van radio is al meer dan 100 jaar oud, maar veel van de basisprincipes worden nog steeds gehanteerd. De technieken zijn verbeterd: AM werd FM en wordt inmiddels vervangen voor DAB+. Verder is internetradio flink gegroeid. Door deze technieken is radio een massamedium geworden. Adverteren op de radio is dus interessant geworden, want je kunt je commerciele boodschap aan een hele hoop mensen laten horen.

Uit vele onderzoeken blijkt dat radio adverteren heel goed kan werken om bedrijven te laten groeien. In deze onderzoeken komen vaak de volgende voor- en nadelen terug:

  • Voordelen
    1. Het is heel erg goedkoop. De radio reclame kosten zijn na Out Of Home het goedkoopste per contact.
    2. Je kunt rechtstreeks tegen de klant praten. De aandacht is relatief goed en de luisteraar is gewend vanuit de programma's dat er tegen hem gepraat wordt.
    3. Het werkt zowel voor conversies als brand awareness. Je kunt er dus meer verkopen mee genereren en ondertussen ook naamsbekendheid opbouwen. Dat laatste heeft blijvende gevolgen voor andere advertentiecampagnes zoals Facebook Ads en Google Ads.
    4. Radio versterkt ook andere advertentietypes bij gecombineerde campagnes, zoals TV, drukwerk, etc.
  • Nadelen
    1. Je mist het visuele aspect. Voor sommige producten is dat een must, maar voor veel productgroepen is een audio alternatief goed mogelijk.
    2. De instap is best hoog. Je hebt een commercial nodig en je hebt meestal een startbudget nodig behalve bij massatargeting.

Er zijn twee soorten radioreclame: spot en non-spot. Dat laatste wordt ook wel branded content genoemd. Bij spot word je reclame ingedeeld in de commercial blokken die je op de radio hoort. Alle reclame die niet in een reclameblok, noem je non-spot. Hieronder vallen samenwerking binnen programma's, maar ook het sponsoren van een toplijst of het weer en verkeer.

Radioreclame is extreem effectief omdat je er grote massa's mensen mee kunt bereiken en het per bereikt persoon heel goedkoop is. Een ander voordeel is dat het een voorbeeld is van 1 op 1 reclame: een luisteraar ontvangt en de zender zendt. Daardoor heb je alle aandacht voor jezelf als adverteerder, en heb je bijvoorbeeld 20 seconden om echt goed uit te leggen wat je kunt, aanbiedt of doet. En de tarieven liggen ook echt lager dan je van te voren denkt. Althans, als je iets beter kijkt dan je neus lang is.

Daarom radio adverteren

Wat is een GRP?

Een GRP betekent Gross Rating Point (GRP) en deze geeft het bereik van een massacampagne aan. Anders dan veel mensen denken reken je radio adverteren meestal niet per seconde of per spotje af. Dat is ook best gek, want 100 spotjes met 0 luisteraars is niets waard en 1 spotje met 10.000 luisteraars juist heel veel. De GRP corrigeert hiervoor en wat je koopt zijn dus vaak GRP's. De formule is:

1 GRP = 1x contact met 1% van je doelgroep.

Die doelgroep is een bijvoorbeeld de gangbare leeftijdsgroep 20-49 waar zo'n 6,5 miljoen mensen in zitten in Nederland. Je kunt GRP omrekenen naar CPM. Zo betekent bovenstaand voorbeeld 65.000 contacten (6,5 miljoen maal 1 procent). Vaak bereik je bij een campagne mensen dubbel en niet precies 1 keer zoals in bovenstaand voorbeeld. Het aantal keer dat je contact met iemand maakt wordt de gemiddelde contactfrequentie genoemd, in bovenstaand voorbeeld is de GCF 1.

1 GRP kan dus 1x contact met 1% van je doelgroep zijn, maar ook: 4 keer contact met 0.25% van je doelgroep.

10% korting op je eerste maandbedrag

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg 10% korting op je eerste maandbedrag.